1. Nieuwe planten

Hydrangea arborescens Strong Annebelle ®

strong anabelleDe nieuwe Hydrangea arborescens Strong Annebelle en Pink Annebelle zijn de verbeterde "Annebelle" met mooie stevige takken waardoor het probleem van 'omvallen' is opgelost.De nieuwe Annebelle is een sierrraad voor iedere tuin en zelfs na regen of wind blijven de bloemen mooi rechtop. Strong Annabelle bloeit van begin zomer tot aan de eerste vorst.

Hydrangea arborescens Pink Annebelle ®

pink anabellePink Annebelle is de eerste arborescens met roze bloemen en een sierraad voor iedere tuin maar kan ook prima in een pot op terras of balkon.


Hydrangea paniculata Limelight

limelightDe topper van de laatste jaren onder de Hydrangea's . Deze pluilhortensia met wit-groene bloemen bloeit vanaf de zomer en de bloemen blijven gans de winter tot in het voorjaar , het moment om ze terug te knippen tot kniehoogte en enkele weken later kan je terug genieten van deze schoonheid. Een plekje in de zon mag en ook halfschaduw kan.

Choisya ternata moonsleeper

moonsleeperDeze groenblijvende heester groeit uit tot een goed vertakte struik die uiteindelijk 1.5 meter hoog kan worden. Ovaal goudgeel blad. Bloeit met witte, geurende bloemen in april/mei. Ook de bladeren zijn aromatisch. Kan op alle gronden groeien, liefst in de volle zon, uit de wind.

Choisya ternata White Dazzler

white dazzlerIs een fantastisch nieuwe Choisya. Deze is compact en bloeit zeer rijk, een zee van witte geurende bloemen.Een must voor de Choisya liefhebber. Het bijzondere van White Dazzler is tevens dat hij twee en soms zelfs drie keer per jaar bloeit.

2. Fruit

Fruitbomen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen gaande van struikvorm tot hoogstam, U kiest de hoogte naar gelang van beschikbare ruimte ofwel naar voorkeur. Als richtlijn voor de nodige ruimte is volgende tabel:

Het is een noodzaak de regels van de bestuiving te respecteren bij iedere aanplant , voor kleinere tuinen is het mogelijk zelffertiele variëteiten te kiezen doch hier is de keuze vrij beperkt.Bij de triploïde rassen is kruisbestuiving een noodzaak.Belangrijk is een variëteit met een goed stuifmeel te kiezen en een gelijke bloeiperiode.Ook bij de diploïde rassen zal een kruisbestuiving voor aanzienlijke opbrengststijging zorgen.
Het plantsiezoen begint rond 15 oktober en eindigt rond 15 april . De beste plantmaand is november, de bomen wortelen dan nog in voor de lente. Van zodra het sap begint te stijgen groeien ze meteen door. Ook is het risico op uitdrogen in de eertsvolgende zomermaanden dan beduidend kleiner. Containerplanten ( planten in pot gekweekt ) kan U het hele jaar door planten maar een beplanting in de late lente en zomer moet tijdens de eertsvolgende droogteperiodes met meerdere begietingen worden opgevolgd.
Bij ons kan U terecht voor alle soorten fruitbomen, appel – peer – kers – pruim –enz.. in verschillende cultivars.

3. Wanneer planten

4. De bodem

5. Bemesten

6. Plantafstanden

Plantafstanden zijn afhankelijk van de grootte van uw perceel , een advies is wel ;

Voor hoogstam geldt de wetgeving dat zij op minimum 2 meter afstand van de perceelsgrens moeten staan. Laagstammen, heesters en struiken moeten volgens de wetgeving op minimum 0.5 meter van de scheidingslijn staan tussen 2 eigendommen. Plaatst u een haag op de scheidingslijn , dan moet u met uw buurman overeenkomen om in de kosten en onderhoud te delen.

7. Snoeien van bomen

Een mooie snoeivorm voor bomen verkrijgt U door de zijscheuten op een bepaalde hoogte tot 4 te beperken. U verkiest bij voorkeur 4 scheuten die ongeveer 90 graden tov elkaar gedraaid staan. Let ook op voor zijscheuten die loodrecht uit de boomstam uitschieten. Dit zijn veelal ongunstige scheuten. Het is te verkiezen om een zijscheut te behouden die onder een lichte hoek opwaarts ingeplant staat.

8. Bodembedekkers

Om veel werk in de tuin te vermijden, kan U aan de grond planten alks Vinca Major gebruiken om het opschietende onkruid te vermijden.

9. Fruit oogsten

Fruit oogsten begint eigenlijk al 2 maanden voor de eigenlijke oogst. U zorgt dat de zijtakken niet te zwaar beladen zijn door het aantal vruchten te beperken. Bij voorkeur kunnen de misvormde vruchten verwijderd worden. Bij peren kijkt U specifiek naar de vorm van de kleine vrucht. Indien deze langwerpig is en zonder duidelijke dikte onderaan, dan kan U deze vrucht al verwijderen om de groei van de mooie peren te bevorderen.